Openbare onderzoeken

Omgevingsvergunningen

Bij sommige vergunningsaanvragen is een openbaar onderzoek nodig. Op deze manier kunnen omwonenden en andere burgers hun eventuele bezwaren tegen een project kenbaar maken gedurende de looptijd van dit onderzoek.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle bekendmakingen van lopende openbare onderzoeken over omgevingsvergunningsaanvragen binnen de gemeente.

Via volgende link kan je de dossierinhoud van deze aanvragen raadplegen en is er ook de mogelijkheid om bezwaar in te dienen: https://omgevingsloketinzage.omgeving.vlaanderen.be

De gemakkelijkste manier om een dossier terug te vinden op deze website is door op het OMV_nummer te zoeken dat vermeld staat in de bekendmaking.


Nationaal programma radioactief afval

Het concept Nationaal programma radioactief afval (NPRA)2025 - 2035 en Plan-Milieueffectrapport (Plan MER) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat van Nederland staan nu online. Hieronder vindt u meer informatie terug.

 

Wanneer kunt u uw mening geven?

U kunt uw mening geven van dinsdag 11 februari tot en met maandag 24 maart 2025 via PlatformParticipatie.

 

Wilt u meer informatie?

Op PlatformParticipatie vindt u meer informatie over:

  • Inhoud, procedure en planning van het programma;
  • De verschillende documenten en hoe u deze kunt inzien;
  • De onlinebijeenkomst op dinsdag 4 maart 2025;
  • De themabijeenkomst op donderdag 13 maart 2025 bij infopunt Energie Zeeland, Wielingenstraat 2B, 4454 BL Borssele.
    Voor deze bijeenkomst willen we u vragen zich aan te melden door een aanmeldformulier in te vullen op bovenstaande website. Let op: Er zijn slechts beperkt aantal plaatsen beschikbaar;
  • Wat er met uw zienswijze wordt gedaan.

 

Heeft u nog vragen?

Als u een medewerker wilt spreken over een vraag die u hebt, stuur dan een bericht naar info@platformparticipatie.nl of bel naar telefoonnummer 070 456 9607.


Stroomgebiedbeheerplannen 2028-2033

Elke zes jaar worden er stroomgebiedbeheerplannen opgemaakt om onze watersystemen te verbeteren en om het risico op overstromingen, waterschaarste en droogte te verminderen.

Van 18 februari 2025 tot en met 17 augustus 2025 kunt u uw mening geven over twee voorbereidende documenten voor de stroomgebiedbeheerplannen 2028-2033:

Inspraakreacties bij deze documenten worden meegenomen bij de voorbereiding van de stroomgebiedbeheerplannen 2028-2033.

Alle informatie vindt u op www.integraalwaterbeleid.be/openbaar-onderzoek.

 

Iedereen kan schriftelijk opmerkingen indienen bij het college van burgemeester en schepenen. Dit kan:

  • ofwel per mail: omgeving@sint-gillis-waas.be
  • ofwel per post: College van Burgemeester en Schepenen, dienst Omgeving, Burg. Omer De Meyplein 1 9170 Sint-Gillis-Waas

Opmerkingen kunnen ook rechtstreeks en bij voorkeur digitaal aan de CIW bezorgd worden via het digitaal inspraakformulier. 


Publieke inspraak over de kennisgeving van het plan-MER voor ‘bestemmingsneutraliteit voor hernieuwbare energie’

Het Departement Omgeving heeft beslist om een plan-MER te laten opstellen met het oog op de invoering van nieuwe regelgeving rond ‘bestemmingsneutraliteit voor hernieuwbare energie’. Die bestemmingsneutraliteit betekent dat de ruimtelijke bestemming van een gebied op zich geen weigeringsgrond vormt voor de inplanting van installaties voor hernieuwbare energie.

Om de mogelijke effecten van die nieuwe regelgeving op mens en milieu in kaart te kunnen brengen, wordt een procedure voor een plan-milieueffectrapportage (plan-MER) opgestart. Een eerste stap daarin is de publicatie van een kennisgevingsnota. In die nota vindt u onder meer een beschrijving van het plan (nl. de nieuwe regelgeving) en een voorstel van de methode waarop de milieueffecten van dat plan in het plan-MER beschreven en bestudeerd zullen worden.

U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de inspraakprocedure m.b.t. deze kennisgevingsnota.

Van 11 februari 2025 tot en met 11 april 2025 kunt u de kennisgevingsnota inkijken en opmerkingen geven. U kunt de milieueffecten aangeven die volgens u onderzocht moeten worden en de manier waarop dat het best kan gebeuren. Bovendien kunt u voorstellen formuleren voor alternatieven.

De kennisgevingsnota kunt u raadplegen via onderstaande kanalen:

Iedereen kan tot en met 11 april 2025 opmerkingen bezorgen via het digitaal inspraakformulier dat u vindt via omgeving.vlaanderen.be/ milieueffectrapportage of via een mail naar mer@vlaanderen.be.

U kunt uw reactie ook ter plekke afgeven aan het Team Omgevingseffecten in Brussel (na afspraak) of ze met de post versturen naar onderstaand adres.

Voor meer informatie over milieueffectrapportage kunt u surfen naar www.omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage of bellen naar het gratis nummer 1700.

Departement Omgeving:

Team Omgevingseffecten - Milieueffectrapportage

Plan-MER bestemmingsneutraliteit hernieuwbare energie (PL0321)

Koning Albert II-laan