Sanering Sint-Gillis-Waas Zuid

Feestelijke opening Sint-Niklaasstraat

Vier samen met ons de opening van de Sint-Niklaasstraat op zaterdagochtend 26 april vanaf 10 uur in het gemeentehuis of bij mooi weer op het Burgemeester Omer De Meyplein.

Schrijf je in

fietspad sint-niklaasstraatVisualisatie fietspad Sint-Niklaasstraat

Inhoudstabel

Via onderstaande inhoudstabel kan je eenvoudig navigeren naar het deeltje waarover je meer info wenst.

1. Uitvoering en fasering

1.1. Uitvoering van de werken

We splitsten de werfzone op in acht fasen verdeeld over twee werkingsgebieden. Sommige fasen verlopen gelijktijdig. Dat doen we om de werken sneller te laten verlopen. Hierdoor was er wel hinder op meerdere plaatsen in de werfzone. Handelszaken en bedrijven binnen de werfzone blijven gedurende de werken altijd bereikbaar.

1.2. Waar werken we wanneer?

De wegen- en rioleringswerken in en rond de Sint-Niklaasstraat lopen stilaan op hun einde. Momenteel werkt de aannemer de laatste zaken binnen de werfzone af. Op vrijdag 28 maart, vanaf 18 uur, zijn de werken volledig afgerond.

Fasering

Bekijk het kaartje in hogere resolutie


2. Verkeershinder en bereikbaarheid

Om de nieuwe wegen en riolering op een snelle en veilige manier aan te leggen, werkten we binnen de werfzone over de volledige breedte van de weg. Hiervoor sloten we de Sint-Niklaasstraat af voor doorgaand verkeer. Op sommige delen die bijna afgewerkt zijn, is plaatselijk verkeer toegelaten. De Parkstraat en de Sint-Niklaasstraat vanaf het centrum tot de Doornstraat (fase 1 en een deel van fase 2) zijn geopend voor doorgaand verkeer. Op onderstaand kaartje vind je de situatie tot 28 maart (18 uur). kaart omleiding

Bekijk het kaartje in hogere resolutie

Bekijk op dit overzicht welke handelaar je in welke kleurzone vindt.

2.1. Omleiding

Afhankelijk van hoe je je verplaatst, volg je een omleiding. Hieronder een overzicht:

  • Tenzij het niet anders mogelijk is, is het aangewezen dat voetgangers de werfzone vermijden (het stuk waar men effectief aan het werk is). 
  • Voor fietsers geldt het hetzelfde. Indien fietsers de werfzone willen vermijden, kunnen zij tot 28 maart (18 uur)  de omleiding langs de fietssnelweg F411 volgen. Indien zij toch de werfzone moeten betreden, doen zij dit met de fiets aan de hand.
  • Bezoekers van handelszaken en inwoners volgen tot 28 maart (18 uur) de omleidingsborden die dezelfde kleur hebben als de kleurzone van de bestemming.

  • Doorgaand gemotoriseerd verkeer kan tot 28 maart (18 uur) omrijden van en naar Nieuwkerken-Waas via Vrasene, of van en naar Sint-Niklaas via Sint-Pauwels. Op deze algemene omleidingskaart vind je meer info. 

  • Vrachtverkeer zwaarder dan 3,5 ton volgt tot 28 maart (18 uur) een aparte omleiding via de N403 of N451. Op de algemene omleidingskaart vind je meer info.

  • De Lijn past vanaf dinsdag 1 april zijn dienstregeling aan: de tijdelijke haltes ‘Shondstraat’ en ‘Weynstraat’ verdwijnen en de nieuwe haltes ‘Hoogeinde’ en ‘Dagsterrestraat’ in de Sint-Niklaasstraat worden in dienst genomen. Meer informatie over de aangepaste dienstregeling is te vinden op www.delijn.be.

2.2. Extra verkeersmaatregelen

Bijkomend zijn verkeersmaatregelen nodig om de leefbaarheid, veiligheid en doorstroming van het verkeer te garanderen:

  • eenrichtingsverkeer in de Gaversstraat tussen Stationstraat - Pompstraat richting Pompstraat (zie hier voor het kaartje);
  • eenrichtingsverkeer in de Hoogstraat tussen Wijnstraat – Geinsteindestraat richting Geinsteindestraat (zie hier voor het kaartje);
  • eenrichtingsverkeer in de Roskamstraat richting Geinsteindestraat (zie hier voor het kaartje);
  • eenrichtingsverkeer in de Geinsteindestraat tussen Roskamstraat – Shondstraat richting Shondstraat (zie hier voor het kaartje);
  • snelheidsregime van 50 km/u in de Laarstraat tussen Sint-Niklaasstraat – Zijpstraat en in de Schuilhoekstraat;
  • verkeerslichten op het kruispunt Beekstraat - Shondstraat - Wijnstraat - Grouwesteenstraat tijdens de spitsuren op werkdagen.

Deze verkeersmaatregelen worden opgeheven vanaf 28 maart (18 uur). Het deel enkele richting in de Gaversstraat en de verkeerslichten op het kruispunt Beekstraat - Wijnstraat worden ook opgeheven, maar beiden later geëvalueerd. Er zijn stemmen die vragen om de Gaversstraat enkele richting te houden, maar er zijn ook vragen om dat niet te doen omwille van de druk op de omleidingsweg door de Burgemeester Van Landeghemstraat en de Stationstraat. Nu de Sint-Niklaasstraat opnieuw opengaat, zullen we opnieuw metingen doen en aansluitend een bevraging in de betrokken straten én de ruimere omgeving en passanten om tot een definitieve regeling te komen.

Momenteel is parkeren overal toegestaan in de Sint-Niklaasstraat, mits naleving van de wegcode. Dit betekent dat er voldoende ruimte moet zijn om vlot te kunnen passeren. Ook dit houden we als gemeente nauwlettend in de gaten. We evalueren of een andere parkeerregeling nodig is, aangezien dit nog niet in het ontwerp was voorzien.