Jeugdhuis Den Biel
In 2020 en 2021 is Sint-Gillis-Waas voorzitter van het Land van Reynaert. In kader van dit voorzitterschap zette de gemeente een streetartproject op poten.
Het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert is een grensoverschrijdend, cultureel samenwerkingsproject tussen gemeenten boven en onder de landsgrens.
Hersinde de wolf
In februari 2020 circuleerde er een filmpje van Hersinde De Wolf op sociale media waarin ze de verheerlijking van Reynaert aanklaagt. Enkele dagen later hing er rond verschillende Reynaertbeelden in Oost-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen een bordje met ‘#jesuisHersinde’. Een actie die heel uiteenlopende reacties teweegbracht: fans en tegenstanders, maar er werd ook volop gediscussieerd over de inhoud van het verhaal.
Reynaert is een controversieel figuur, een meester in het verspreiden van valse informatie, het optrekken van mistgordijnen en het manipuleren van situaties. Hierbij maakt hij dankbaar gebruik van de onwetendheid en/of zwakheden van de betrokkenen. Een onbetrouwbaar figuur dus en hij komt er nog mee weg ook. In tijden waar fake news, hashtags en discussies over seksueel overschrijdend gedrag de media domineren en waar meningen als waarheden worden verkocht op social media, vond de gemeente in het personage van Hersinde een ideale invalshoek om een deel van het Reynaertverhaal binnen een hedendaagse context te kaderen.
Tijdens het streetartproject verschijnen er in elke deelgemeente figuren uit het Reynaertepos in het straatbeeld.
Hersinde de Wolf reageert in deze mural op Reynaert door haar vinger op te steken. De lelies hebben een heel grote symboliek. De lelie vertegenwoordigt beminnelijkheid, zuiverheid, liefde, vruchtbaarheid, vrouwelijkheid, eenheid en vergankelijkheid.
De klaproos is een heel fragiele bloem, opvallend door de knalkleur, wild en groeit op plaatsen waar je het niet verwacht. Deze bloem kan je niet plukken. Ze gunt je haar schoonheid niet in een vaas! Heel mooi, heel wild, heel eigenwijs. Dit staat in contrast met de lelie.
Deze mural werd gerealiseerd door Klapross: Ellen De Vos en Lut Vandebos.