Macharius Rheynstraat
Macharius Rheyns was de plaatselijke aanvoerder van de opstandelingen tijdens de Boerenkrijg in het najaar van 1798. Er zijn geen details bekend over zijn geboorte- of overlijdensdatum. Tijdens de Boerenkrijg kwam de landelijke bevolking in opstand tegen de Franse machthebbers. De Franse revolutionairen waren reeds drie jaar aan de macht en maakten komaf met eeuwenoude katholieke tradities. Bovendien werden alle jongemannen tussen 20 en 25 jaar opgelijst voor dienstplicht in het Franse leger.
Rheyns trad voor het eerst op de voorgrond op 19 oktober 1798 bij de start van de Boerenkrijgonlusten in De Klinge. Hij verzamelde een groep aanhangers en ze braken de kerkdeuren open, luidden de kerkklokken en velden de vrijheidsboom. De groep opstandelingen onder leiding van Rheyns trok dan verder naar Sint-Gillis-Waas, Kemzeke, Stekene en Sint-Pauwels. Op 22 oktober leidde Rheyns een aanval op Sint-Niklaas, maar ze werden teruggeslagen en verloren één brigand in de strijd. De volgende dagen verliet Macharius Rheyns het Waasland om bij Terneuzen vruchteloos te wachten op de komst van Engelse bondgenoten. Hij verdween nadien van de radar tot hij op 12 oktober 1799 werd gearresteerd bij de verkoop van hout. Hij werd opgesloten in de gevangenis van Sint-Niklaas. Zijn verder lot is onbekend. In 1933 kreeg hij een gedenkplaat in De Klinge.
Bron: Luc DE BRANDT, De Boerenkrijg in het Waasland: verslag van de gebeurtenissen rond de Boerenkrijg in het noorden van het Waasland, Tijdschrift van de Heemkundige kring d’Euzie, 17e jaargang, 1998