Trekpleisters in Meerdonk
Koningsdijk (Fort Bedmarstraat, Meerdonk)
Geniet van de weidse uitzichten vanaf het aangelegde fietspad op de Koningsdijk.
Deze dijk werd in 1673 aangelegd als grens tussen de Spaanse Nederlanden en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Vanop het fietspad kan je de vlaggenmast in cortenstaal van Fort Spinola zien. Deze vlaggenmast duidt aan waar Fort Spinola zich ooit bevond.
Ontdek alles over het Forten en Linies verleden van Sint-Gillis-Waas in de gratis brochure 'Van Parma tot Bedmar', verkrijgbaar in het toeristisch infokantoor.
Sint-Corneliuskerk (Plezantstraat 1, Meerdonk)
Deze neoclassicistische kerk (1834-1844) omgeven door lindebomen bepaalt het dorpszicht.
De kerk is ontworpen door J. De Somme-Servais. De oorspronkelijke kapel, afhankelijk van de kerk van Vrasene, werd gebouwd in 1682. Pastoor Reyns liet in 1834 de kerk vergroten tot de huidige kerk. Het interieur dateert uit de 18e en 19e eeuw. Het orgel is sinds 1980 beschermd erfgoed. Jacob Jordaens schilderde de 17e-eeuwse 'Aanbidding der Herders'.
Natuurgebied Panneweel (Krekeldijk 2, Sint-Gillis-Waas)
Geniet van de prachtige fauna en flora in dit boeiende natuurgebied. Vertrek vanuit het Natuurhuis voor een leerrijke tocht door het krekengebied.
Een reeks groene vissershuisjes steken als paalwoningen boven het water van de Grote Saleghemgeul uit. Deze kreek, van ongeveer 2,5 ha, is ontstaan na de Allerheiligen springvloed van 1570. Ze geeft via het Sint-Jakobsgat en de Kieldrechtse Watergang uit in de Grote Geule in Kieldrecht (beschermd erfgoed). Samen vormen zij het Saleghem Krekengebied. Dit krekengebied is gerangschikt als natuurmonument en erkend als natuurgebied. Het wordt beheerd door Natuurpunt Waasland Noord.
In het Saleghem Krekengebied vind je aan de Krekeldijk het Natuurhuis Panneweel. Dit bezoekerscentrum van Natuurpunt heeft een prachtige hoogstamboomgaard en een educatief landschapselementenpad. Deze bijzonderheden zijn tijdens de openingsuren van het Natuurhuis vrij toegankelijk.
In de weidse polders vind je zeldzame inheemse natuurelementen: planten, insecten, vogels. Met een beetje geluk kan je er o.a. de bruine kiekendief bewonderen. In de vele prachtige rietkragen kan je de zang beluisteren van ondermeer de kleine karekiet, de bosrietzanger, de blauwborst, de rietgors en de waterral. Het Saleghem Krekengebied herbergt eveneens een kolonie van ongeveer twintig blauwe reigers.
Kunstwerk 'Echo'
Dit kunstwerk is van Niko Van Stichel en is een weerklank van het Meerdonkse landschap, vandaar de naam 'Echo'. Vier typische elementen van het polderlandschap zijn erin terug te vinden: dijken, welen, canadabomen en boerderijen. In het kunstwerk zitten verschillende materialen, zoals polyester, staal, beton en palladium, verwerkt. Doordat het geplaatst is over het fietspad van de Saleghemdijk vormt het als het ware een poort naar Meerdonk.
Kunstwerk 'Free Foxes'
Het bronzen beeld van Caroline Coolen stelt een landschap voor met een menselijke figuur en drie vossen. Het beeld was de inzet van de wedstrijd ‘thuis voor een beeld’ van Radio 2 Oost-Vlaanderen en de provincie Oost-Vlaanderen in 2009. Om dit te kunnen winnen, werd een beroep gedaan op alle inwoners! Het beeld staat in een open landschap nabij de Kriekeputte en benadrukt de ruimte. De mens is herleid tot een anoniem silhouet maar de vossen zijn sprekend aanwezig, in de volledig bronzen groep kregen ze een opvallende rode vacht.
contactinformatie
Toerisme
Stationstraat 201 bus 1
9170 Sint-Gillis-Waas- 03 229 02 00
- cultuur.toerisme@sint-gillis-waas.be
Openingsuren deze week
- Vandaag open van 09.00 uur tot 12.30 uur, van 14.00 uur tot 17.00 uur
- Morgen open van 09.00 uur tot 12.30 uur, van 14.00 uur tot 17.00 uur
Natuurhuis Panneweel
Krekeldijk 2
9170 Sint-Gillis-Waas